Kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítása

A kommunikációs és számítástechnikai eszközök modul keretében a látássérült személyek elsajátíthatják az okos telefonok, az iPhone készülékek és természetesen a számítógépek használatának fortélyait.

A kommunikációs és számítástechnikai eszközök tanulását ajánljuk a vak és aliglátó fiataloknak, valamint a látásukat felnőttkorban elveszítő személyeknek és mindazoknak, akiknek szembetegsége progrediáló jellegű, azaz romló tendenciát mutat.

Jelentkezhetnek olyan látássérült emberek is, akik korábban már részt vettek informatikaképzésben, és előzetesen elsajátított ismereteiket szeretnék feleleveníteni és/vagy bővíteni.

A kommunikációs és számítástechnikai eszközök modul első lépéseként a tanár többek között felméri, hogy a tanuló:

  •  vett-e részt korábban informatikai képzésen, és ha igen, mit tanult;
  • melyek azok az eszközök és szoftverek, amelyek használatát meg kívánja tanulni és milyen célból stb.

Napjainkban a mobiltelefon használata az egyik legnépszerűbb téma a látássérült emberek körében, ezen belül is sokan elsősorban az iPhone készülékek használatát szeretnék elsajátítani, mivel ezen eszközökre készített alkalmazások a látássérült személyek önállóbb életvitelét nagyon jól segítik, legyen szó a banki tranzakciók kezeléséről, a közlekedésről, a pénz- és dokumentumfelismerésről, Facebook-használatról, könyvolvasásról, jegyzetek készítéséről, kapcsolattartásról. Egy ilyen eszköz segítségével a látássérült ember szinte minden feladatot akadálymentesen el tud végezni.

Az iPhone készülékek és mobiltelefonok mellett a számítógép használatának megtanulása is elengedhetetlenül fontos a nem vagy rosszul látó emberek számára. Ez egy időigényesebb tanulási folyamat, de megéri a fáradságot, mert, ha előzetesen sikerül megtanulni és begyakorolni a tízujjas gépírás technikáját, akkor már könnyebben tudja a tanuló elsajátítani a fájlkezelés, a szövegszerkesztés, a táblázatkezelés, az e-mailküldés és az internethasználat alapjait. Ezek az informatikai alapismeretek a sikeresebb munkavállalás lehetőségét is megnyitják a látássérült emberek számára.

A szórakoztató tartalmak akadálymentes kezelésének elsajátítása is hasznos ismeret, mivel a felnőtt emberek mentális egészségének megtartásához az igényes kikapcsolódás is elengedhetetlenül fontos. Napjainkban már elérhetőek olyan játékok, médialejátszó alkalmazások, streaming oldalak, amelyeket látássérültként is akadálymentesen lehet használni.

A kommunikációs és számítástechnikai eszközök tanítását személyre szabottan végezzük. Figyelembe vesszük a tanuló mentális képességeit, ha van, látásmaradványát, fizikai adottságait és terhelhetőségét, továbbá motiváltságát.

A kommunikációs és számítástechnikai eszközök modul oktatása során a tanár és a kliens mindvégig azért dolgozik, hogy a kliens által előzetesen megfogalmazott célkitűzések minél teljesebb mértékben megvalósuljanak.