HERC Megközelíthetőség

Egerben a helyközi autópálya állomás a Barkóczy utca 2. szám alatt, a város központjában található, minden távolsági busz innen indul és ide érkezik, a helyközi közlekedés „vég- és kiindulópontja”.

Belvároshoz közeli elhelyezkedése a vonzáskörzetből érkező döntő többségének megfelelő helyen van, nem szükséges átszállniuk más közlekedési eszközre.

Számos oktatási, kereskedelmi egység és kulturális tevékenység helyszíne, okmányiroda is könnyen elérhető innen.

Kör alakú, alaprajza biztosítja az autóbuszok teljes visszafordulását. A gyűrű alakú perontető az utasok védelmét is szolgálja. A körgyűrűhöz belülről csatlakozik a cikkelyalakú felvételi épület. A kavicsos középteret, ami a felvételi épületet fogja körbe, térburkolattal és „zöld növényszigetekkel” látták el, valamint kényelmes padokat helyeztek el.

Az utastájékoztatás: az autóbusz-indulásokat kijelző elektronikus összesítő táblákkal, a kocsiállásonkénti megerősítő információt nyújtó folyadékkristályos kijelzőkkel és automatikus hangos bemondással történik.

A sárga színű, dupla csíkú biztonsági sávot 11 négyzet alakú jelölés szakítja meg, ez jelzi a 11 kocsiállást. A kocsiállás számáról csak a fenti kijelző tájékoztat. A felfestett biztonsági sáv taktilis információt nem ad, emiatt a pontos helymeghatározáshoz, tájékozódáshoz szükséges az utasok segítsége.

Az autóbusz állomás felülnézetből: egy hatalmas kerek óralaphoz hasonlítható, felépítése kívülről befelé haladva pedig:

1. külső terület: egy kétsávos úttest, amelyből a külső a már közlekedő autóbuszok számára biztosít teret, a belső sávon azok a buszok foglalnak helyet, amelyeknek indulási ideje közelít, az utasok biztonságos felszállását biztosítják itt. Burkolata: aszfalt.

2. terület: a perontető alatti sáv, mely védelmet nyújt a csapadékkal szemben. Itt található a dupla csíkú, sárga színű felfestett biztonsági sáv is. Itt várakoznak a felszálló utasok.  Burkolata: aszfalt.

3. terület: kavicsos középtér térburkolattal és zöld növényszigettel. Burkolata: bordó színű térburkolat.

4. terület: A cikkelyalakú felvételi épület pedig egy vastag óramutatóra hasonlít, amely a körgyűrűhöz belülről csatlakozik.

A kavicsos középtérből két helyen lemenni a buszállomás lenti területére. A lenti területen találhatók a büfék és a nyilvános WC.

Az egyik lehetőség: egy egy-lépcsősoros lehetőség a cikkelyalak szélesebb területén. A másik: a cikkelyalak belső, rövidebb része mellett, jobbra keresendő. Itt 3, korlátokkal elválasztott, pihenővel ellátott lépcsősort találunk, amelyek kontrasztos, sárga színű csúszásgátló csíkkal vannak ellátva.

Az autóbusz állomástól a Technika Házához való eljutás legegyszerűbb módja a gyalogos. A 3 egymás melletti lépcsősort keressük meg, a lépcsősoron lefelé haladva az autóbusz állomás alsó területére érkezünk. A hosszú fehér bot térburkolatot jelez, Leérkezvén, negyed fordulatot teszünk jobbra, a taktilis jelzése is megváltozik, a térburkolatot aszfalt váltja fel.  

Néhány lépést előre haladva, szűkebb lesz a a tér jobbról és balról, felettünk fedett lesz a tér. Itt találhatóak a nyilvános WC-k. Az állomás alsó, fedett részét elhagyva, nagy, nyitott térre érkezünk. Egy 2-3 méter széles járdán közlekedünk tovább a Pyrker tér felé. A járda két oldalán magas szegély található, a jobb oldali magas szegélyt követjük. A szegélykövetés közben, megjelenik a hozzánk viszonyítva merőlegesen haladó forgalom, ez jelzés értékű. Pásztázunk, követjük a szegélyt, az útburkolatban változás tapasztalható, durva aszfalt érezhető, mellett a sima térkő. Ezt a vezetővonalat követve, egy negyedet balra fordulunk, lejtős járdán haladunk, a bal oldalon lévő mobilkerítéseket követve. Mellettünk balra található az Egri Bazilika. Jobbra, velünk párhuzamosan egy háromsávos úttest helyezkedik el, amiből a hozzánk közelebbi velünk ellentétes irányú.

 Amikor a mobilkerítések megszűnnek, vezetősáv segítségével haladunk tovább. Egy hosszabb szakasz következik. A taktilis vezetősáv megszűnik, felváltja egy balról követhető szegély, majd újra vezetősáv segíti a haladásunkat. Amikor a vezetősávnál elágazás lehetősége áll fenn balra és jobbra, jobbra fordulunk egy negyed fordulatot, haladunk az átkelés felé. Három sávos átkelés következik.

Egy széles járdára érkezünk, jobb oldalon szegélyt keresünk, követjük az ívelő szegélyt, ameddig a forgalom tőlünk jobb oldalon, párhuzamossá válik. egy negyed fordulatot teszünk jobbra. Megkeressük a járda bal oldalán található épületeket, követjük, ez a Rendőrség épülete. A járda nagyon jól érezhetően emelkedős. Az épület sarkánál balra fordulunk és elérkeztünk a Tárkányi Béla utcához. Ez egy egyirányú utca, autós forgalom csak jobbról várható.   A járda magasan ki van emelve az úttesthez képest, a szélessége változó. helyenként csak egy gyalogos számára elegendő a hely. Az utca mindkét oldalán magas épületek vannak, a bot hangja élesen visszaverődik róluk. A járdára időnként – parkolóhely hiányában – felállnak a csomagszállító autók, ezeket nagy figyelemmel kerülni kell, majd visszatérni a járdára.

Amikor a járda nagyon szűk lesz, majd végül meg is szűnik, lelépünk a magas járdáról, majd balra a falat sövény váltja fel. Itt kell balra fordulni a Technika Házához. Érdemes nagy pásztát használni az épület lépcsőjéig, mert akadályok helyezkednek el.  

Az épület előtt akadálymentesített lépcső található, rámpával, taktilisan jól érezhető, vizuálisan, jó kontrasztú jelölésekkel. Az épületbe való bejutás két műanyag ajtón történik, mindkettő jobbról, kifelé nyitható.

Az első ajtón áthaladva egy előtérbe érkezünk, nagy gumilábtörlőkkel. Egyenesen folytatva a második ajtóhoz érkezünk. Ezen az ajtón áthaladva a Technika Háza aulájába érkezünk. Balra fordulunk egy negyed fordulatot, követjük a falat a portás fülke felé. A fülke után egy negyed fordulatot teszünk jobbra, így haladunk a „fal” mellett. Itt fogászati rendelések történnek, de a folyosó ajtaja mindig zárva van, így jól követhető vezetővonalként.  

A vezetővonal megszűnik, balra egy lefelé haladó lépcsősort találunk, majd utána egy felfelé haladót. Ezen a felfelé haladó lépcsősoron kell közlekednünk egy emeletet, egy pihenővel, fordulóval a közepén. Az első emeletre felérve, balra fordulunk, egy folyosóra érkezünk. A folyosó bal oldalán haladva a lift-ajtó utáni nyitott ajtón befordulva, található a rehabilitációs központunk.