Funkcionális látásvizsgálat

A funkcionális látásvizsgálat nem tekinthető orvosi vizsgálatnak, a funkcionális látásvizsgálatot pedagógiai céllal végezzük. Ez a vizsgálat az élet különböző területeit figyelembe véve azt méri, hogy mennyi és milyen jellegű az a látásteljesítmény, amellyel a kliens rendelkezik.

Funkcionális látásvizsgálatra jelentkezhetnek a súlyosan és kevésbé súlyosan látássérült fiatalok és felnőttek, valamint a látásukat felnőttkorban elveszítő személyek és mindazok, akiknek szembetegsége progrediáló jellegű, azaz romló tendenciát mutat. Jelentkezhetnek olyan látássérült emberek is, akik korábban már részt vettek funkcionális látásvizsgálaton, és szeretnének visszajelzést kapni maradványlátásuk aktuális állapotáról.

A szolgáltatás bővülését jelenti, hogy a vizsgálat során a szemnyomás mérésére is sor kerülhet.

A funkcionális látásvizsgálat alkalmával a gyógypedagógus többek között rákérdez arra, hogy a kliens:

  • közlekedése során időben észreveszi-e például a szintkülönbségeket, a kültéri akadályokat, jelent-e problémát számára az úttesten történő átkelés, a feliratok elolvasása, a járműveken utazás, a fényviszonyok változásai;
  • tud-e még olvasni, ha igen, milyen típusú, méretű betűket, milyen terjedelmű szövegeket tud elolvasni kényelmesen;
  • használ-e szemüveget, vagy valamilyen optikai segédeszközt? Ha igen, mit és milyen tevékenységhez;
  • tapasztalja-e, hogy egyes mindennapos tevékenységek során jelenlegi látásteljesítménye nehézséget okoz feladatai ellátásában;
  • Ha szokott televíziót nézni, mekkora a képernyő, és milyen távolságból nézi, mi az, amit még lát a képernyőn;
  • tudja-e használni kézírását jegyzetelésre, aláírásra, nyomtatványok, csekkek kitöltésére, vissza tudja-e olvasni a saját kézírását;
  • családtagjait, ismerőseit milyen távolságról ismeri fel arcukról, esetleg alakjukról, mozgásukról, jellemző ruházatukról stb.

A funkcionális látásvizsgálat irányul a közeli és távoli vízus mérésére, a színlátás esetleges sérülésére, a látótér épségének meghatározására, a kontrasztélesség csökkenésére, annak mértékére.

A funkcionális látásvizsgálat eredményeit felhasználva állítjuk össze a rehabilitációs terveket, és valósítjuk meg a rehabilitációs folyamatot.