Bukta Gábor

Látássérültként már gyermek korom óta vonzott a műszaki eszközök világa. 20 éve tanulom és használom az informatikai és egyéb eszközöket kisegítő lehetőségek, alkalmazások igénybevételével. Mélyrehatóan ismerem a jelenleg fellelhető látássérültek számára használható okos eszközöket, beszélő, nagyító programokat, operációsrendszereket és 8 éve megszakítás nélkül tanítom ezek használatát. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ez idő alatt a sok különleges embertől akiket oktathattam és nagy öröm számomra, amikor egy látássérült eléri a céljait a megszerzett tudását alkalmazva.
Napjainkban a mobiltelefon használat az egyik legnépszerűbb téma a látássérültek körében, mivel főként az Iphone készülékekre készített alkalmazások nagyon jól segítenek a mindennapi életben. Legyen szó a banki tranzakciók kezeléséről, közlekedésről, pénz és dokumentumfelismerésről, facebook használatról, könyvolvasásról, jegyzetek készítéséről, kapcsolattartásról egy ilyen eszközzel egy látássérült minden feladatot akadálymentesen el tud végezni.
A mobiltelefon mellett a számítógép használat megtanulása is nagyon fontos. Ez egy hosszabb folyamat, de megéri a fáradságot, mert ha sikerül elsajátítani a gépírás, fájlkezelés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, e-mailküldés, internethasználat alapjait a munkavállalás lehetősége is megnyílik egy látássérült számára.
A szórakoztató tartalmak kezelése is egy hasznos dolog, mert a mentális egészség megtartásához a kikapcsolódás is elengedhetetlen. Napjainkban már elérhetőek olyan játékok, médialejátszó alkalmazások, streaming oldalak amik alkalmasak az akadálymentes használatra.
Remélem, hogy a Heves Megyei Elemi Rehabilitációs Központ szolgáltatásaival sok látássérültnek tudunk segíteni a közeljövőben és a megszerzett ismeretek megkönnyítik a mindennapokat az igénylők számára.